21 Kasım 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kavimler göçü olabilir



 

Mülteciler sorunu için İzmir’e gelen Avrupalı politikacı ve gazetecilerle ayrı ayrı görüşen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ayrıştırıcı politikalar, inanç ve etnik kökenlerdeki kaşımalar giderilemediği ve açlıkla karşı karşıya kalan insanlar çoğaldığı müddetçe, bugün 4 milyon olan mülteci sayısı yarın 8 milyon, 16 milyon olarak, nerede duracağını  bilmediğimiz bir büyüklükte, yeni bir kavimler göçü olarak karşımıza çıkabilir. Onun için acilen çözüm, acilen barış  gerekiyor” diye konuştu.
 
 
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Almanya Federal Cumhuriyeti Hessen ve Aşağı Saksonya Eyaletleri İçişleri bakanları ile 20 Avrupa Birliği ülkesinden gazeteciler, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Her iki görüşmenin de ana gündem maddesi, Türkiye’ye ve İzmir’e gelen Suriyeli mülteciler oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu, gelir dağılımındaki adaletsizlik ile inançlardaki parçalanmalar ve radikalleşmenin devamı durumunda, çatışmaların yaşandığı geri kalmış ülkelerde, tarihteki kavimler göçüne benzeyen kitlesel göçlerin yaşanabileceğini söyledi.

Yanılmayı umarım ama..
Almanya Hessen Eyaleti  İçişleri Bakanı  Peter Beuth ve Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı  Boris Pistorius önderliğindeki Alman heyetine öncelikle Türkiye’deki devlet yapılanmasına ilişkin  bilgiler aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye’ye gelen mülteciler ile ilgili  tamamen merkezi hükümet ve onun İzmir’deki temsilcisi Valiliğin yetkili ve sorumlu olduğunu, yerel yönetim olarak da kendilerinin gereken desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.
Tıpkı gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi, inançlardaki parçalanmalar ve radikalleşmenin temelinde de ekonomik çıkarların yattığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ben önümüzdeki süreçte, içinde bir çok çatışmanın yaşandığı geri kalmış ülkelerde, tarihteki kavimler göçüne benzeyen kitlesel göçlerin yaşanabileceğini düşünüyorum. Bugün 3-4 milyon Suriyeli mülteci göçü ile karşılaşırken, dünya sayısal olarak bunun çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için tedbir alınmalı. Suriyeli mültecilerden alacağımız dersleri belirlemeliyiz. İnsanları evinden çıkmadan, yurdundan çıkmadan, yerlerinde kalabilecekleri çözümü sağlayacak  tedbirlerin acilen alınması lazım. Bu sadece Suriye olayında değil. Eğer yaşadıkları yerlerde zaruri ihtiyaçlarını karşılayamazlar, hayatlarını sürdürmezlerse, insanlık çok farklı bir  kavimler göçleriyle karşı karşıya gelecektir diye bir görüşüm var. Umuyorum yanılırım” diye konuştu.

“Ölümü göze almış insanları polisiye tedbirlerle durduramazsınız”
Esas problemin iç çatışmalar ile inanç ve mezhep çatışmalarının olduğuna dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar devam ettiği ve çıkar amacıyla kaşındığı müddetçe, mülteci akını artarak devam edecektir. Bütün bunların altında yatan ise dünyada gelir dağılımındaki dengesizliğin giderek  taşınamaz hale  gelmesidir. Eğer bu durum devam ederse, hiç arzu etmememize rağmen, daha büyük göçlerin olabileceği kanaatindeyim. Çünkü herşeyini kaybetmiş, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların yapamayacağı bir şey yoktur.  ‘T.C. Sahil Güvenliği bunları bırakıyor, göz yumuyor’ gibi bir düşünceniz varsa, buna katılmak mümkün değil! Ege denizinden karşı tarafa geçme olasılığı çok düşük bir ihtimal de olsa,  ölümü göze alarak,  küçük şişme bota binen insanlar,  arkasında kalmak için hiçbir nedeni kalmamış insanlardır. Ölümü göze almıştır. Ölümü göze alan insanları polisiye tedbirlerle durdurmak hemen hemen imkansızdır. Onun için bu realiteyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor. ‘Burada 3-4 milyon mülteci Türkiye’de kalır, bu dertten kurtulunur’  denebilir. Avrupa Birliği ülkeleri böyle yaklaşabilir ama bu geçici bir durumdur. Biraz önce saydığım sorunlar kalıcı olarak çözülemediği; ayrıştırıcı politikalar; inanç ve etnik kökenlerdeki kaşımalar, gelir dağılımındaki adaletsizlikler giderilemediği ve açlıkla karşı karşıya kalan insanlar çoğaldığı müddetçe, bugün 4 milyon olan mülteci sayısı yarın 8 milyon, 16 milyon olarak, nerede duracağını  bilmediğimiz bir büyüklükte karşımıza çıkabilir. Eğer Suriye’de barış  6 ay içinde sağlansaydı, bugün en fazla 500 bin mülteci ile muhatap olacaktık. Barış geciktikçe, karşılıklı ölümler ve karşılıklı çatışmalardan dolayı uçurum büyüdükçe, mültecilerin ülkelerine geri dönmek için hem  maddi olanakları hem de arzuları kayboluyor. Onun için acilen çözüm, acilen barış  gerekiyor.”

 

 

24 Şubat 2016
Etiket; mülteci sorunu izmir, aziz kocaoğlu, kavimler göçü Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Çeşme'ye 250 milyon lira
İzmir'in suyunda tehlike yok
İzmir-Gdansk rekabeti
Karşıyaka'da tramvaylı günler
Altın kız madalyasıyla geldi
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
Tarım Fuarı kapılarını açtı
'Cennet'ten yatırım atağı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAHRAMAN ARILAR
MUĞLA'LI ÖĞRETMENLERDEN MENTEŞE GEZİSİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE AKADEMİK AÇILIŞ COŞKUSU
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MUĞLA ŞUBESİNDEN BASIN TOPLANTISI
DALAMAN İLÇE SAĞLIK'TAN KAMU KURUMLARINA BAĞIMLILIK EĞİTİMİ
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
 
+ Çok okunan haberler
KAHRAMAN ARILAR

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir