Her gelişmenin temelinde var olan matematiği, bilim dünyası, insanoğlunun daha ileriye gitmesi için İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde mercek altına aldı, uluslararası bilgi paylaşımını sağladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Matematik Bölümü tarafından gerçekleştirilen “6. Uluslararası Diferansiyel Denklemler ve Uygulamaları” (WDEA) çalıştayında konusunda uzman matematikçiler, genç meslektaşlarıyla denklemlerin gizemli dünyasını tartıştı.
Amerikan Matematik Derneği (AMS) tarafından da duyurusu yapılan çalıştayda, ABD, Fransa, İsviçre, Polonya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve Cezayir başta olmak üzere 20 farklı ülke ve 40 üniversiteden, 100’ü aşkın bilim insanı 40’a yakın bildiri sundu. Çalıştayda, bilim insanları alanlarındaki yenilikleri aktarırken, genç araştırmacılar da çalışmalarını uzmanların değerlendirmelerine sundu. Türkiye’de uygulamalı matematik alanında çalışan birçok bilim insanını da bir araya getiren etkinlikte, ODTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Boğaziçi başta olmak üzere birçok üniversiteden de katılımcı bildirileriyle yer aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu, “Diferansiyel”, “Dinamik”, “Fark” ve “Stokastik” denklemleri temel alan etkinliğin uzmanları, genç araştırmacıları, lisans ve doktora öğrencilerini bir araya getirmeyi amaçlandığını kaydetti.
Prof. Dr. Bayramoğlu, özellikle genç araştırmacıların desteklenmesini hedeflediklerini belirterek, “Gençlerin önlerinin açılması çok önemli. Çalıştayımızla birlikte alanında uzman bilim insanları deneyimlerini, yenilikleri genç meslektaşlarına aktarıyor. Ayrıca, genç araştırmacılarımız da çalışmalarını uzmanlarla paylaşma olanağı buluyor. Daha önce 2011 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü tarafından başarıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştay, bu yıl uluslararası bir arenaya yükseldi. Bu durumun da ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. 6. Uluslararası Diferansiyel Denklemler ve Uygulamaları Bilim Komitesi Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Gürses, çalıştayda birçok alana etki eden modellerin tartışıldığını söyledi. Gürses, etkinliğin her iki yılda bir büyüyerek süreceğini belirterek, “Çalıştayda sunulan teoriler genetik, fizik, finans, başta olmak üzere birçok alana uygulaması olan modelleri içeriyor. Böylece matematiğin her alandaki uygulamalarına da tanık oluyoruz” dedi.