Dünya Bankası Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA)’nın İcra Kurulu Başkanı (CEO) Keiko Honda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.
Ziyarette MIGA Risk Yönetimi Üst Düzey Yetkilisi Franciscus Linden, Kıdemli Sigorta Uzmanı Christopher Millword, Dünya Bankası Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Yatırımları Sorumlusu Elif Çevik ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları da hazır bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli projeleri için IFC'den kredi aldığını hatırlatan Keiko Honda, “Size nasıl daha iyi hizmet veririz, onun için buradayız” dedi.
Dünya Bankası'nın misyonu hakkında bilgi veren Honda, “İzmir'e daha önce kredi verdiğimiz gemi, tramvay ve trafik sistemi gibi projeler var, gelecekte de çalışacağız. Bize işbirliği fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz” diye konuştu.
Tüm dünyada sadece üç belediye ile çalıştıklarını belirten CEO Honda, bunların Sao Paulo ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu açıkladı.
İzmir’in kredi stratejisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Finans yapısını belirli bir noktaya getirmeden, kendi özkaynaklarınızla yatırım yapmadan zaten dünya kredi sahnesine çıkma şansınız yok. Bizim de bir hazırlık evremiz oldu. Bugünlere kolay gelmedik. Finans ve borç yapımıza özen gösterdik. Kararlı ve istikrarlı çalışmalarımız sonrasında artık Hazine’ye vadesi geçmiş borcumuz kalmadı. Bugün çok farklı bir noktadayız” diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, tüketim için kredi almadıklarını, sadece finansal geri dönüşü olan büyük projeler için uzun vadeli kredi kullandıklarını ve daha düşük faiz oranlarında kredi almaya çalıştıklarını söyledi.
Kocaoğlu, Dünya Bankası heyetine belediyenin projeleri hakkında da bilgi verdi.
'Ulusal kredi notumuz Aa3'
Dünyaca ünlü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Temmuz ayı sonunda yayımladığı son raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulusal ölçek kredi notunu “Aa3”, küresel ölçekte kredi notunu da “Baa3” olarak açıklamıştı.
İzmir, Moody’s tarafından verilen söz konusu notları 2 yıldır koruyor.
Raporda, Büyükşehir’in güçlü faaliyet marjları, dengeli nakit akışının başarılı yönetim stratejisiyle birlikte kendi kendine finanse etme kapasitesi sağladığı ve bu durumun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz 5 yıl içinde toplam gelirlerinin yaklaşık yüzde 4’üne denk gelen finansman fazlalığından da anlaşıldığı ifade edilmişti.
Moody’s, Belediye’nin bugüne kadar tüm borçlarının anapara ve faiz geri ödemelerini fazlasıyla karşılamaya yeterli miktarda nakit rezervi bulundurduğunu, bunun da istikrarlı bir nakit yönetimi stratejisi izlemesinden kaynaklandığını vurgulamıştı.