İzmir Üniversitesi ve KOSGEB arasında yapılan işbirliği sonucu Uygulamalı Girişimcilik dersini başarı ile tamamlayan öğrenciler, hibe başvurusunda zorunlu olarak istenen sertifikayı alma hakkı kazanıyor.
Uygulamalı Girişimcilik dersi kapsamında Kariyer Geliştirme ve Girişimcilik Kulübünün katkısı ve Emir Tavalıoğlu’nun girişimleriyle düzenlenen söyleşide KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Saha Bölge Müdürü Oğuz Kılınç, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Onursal Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi Sezai Hazır ve Armatör Mina Öztürk konuşmacı olarak İzmir Üniversitesi’ne konuk oldu. İzmir’deki üniversitelerin girişimcilik kulüplerinden temsilcilerin de katıldığı söyleşi, konukların girişimcilik örnekleri ve tüyoları ile renklendi.
Girişimci izin istemez, özür diler
Gençlere yenilikçi düşünmeyi, düşüncelerini geliştirmeyi, kendine güvenmeyi ve risk alma cesaretini göstermeyi öğütleyen Sezai Hazır, toplumun düşünce yapısı ve eğitim sistemi ile ilgili eleştirilerde bulundu. Hazır konuşmasında şunları aktardı:
“Türkiye’de girişimci olmak isteyenleri destekleyen, onlara yol gösteren bir sistem ve anlayış, mentorluk, koçluk ve daha kötüsü eğitim sistemi yok. Her aile çocuğunun devletin garantili kapısında çalışmasını istiyor. Bir sürü melek yatırımcı, uygulayıp para kazanacakları proje bekliyor ama Türkiye fikir fakiri. Fikir üretmeyi ve geliştirmeyi bilmediğimiz gibi eğitim sistemimiz içinde de girişimciliğe yer vermiyoruz. Unutmayın, girişimci izin istemez, özür diler. İzin isterseniz fikrinizi hayata geçirmeye kimse fırsat vermez. Girişimde bulunun, beceremezseniz özür dilersiniz!"
KPSS’ye çalışmak yerine hayal kurun
Günümüzde üniversite mezunu olmanın bir ayrıcalık olmadığını ifade eden Hazır, “Artık iş başvurusu yapan kimseye üniversitesini, mezuniyet derecesini hatta üniversite mezunu olup olmadığını sormuyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelenlere, (bu işe başvurmadan önce bu işle ilgili hayal kurdun mu ve bu hayalin için hangi kulüplerde çalıştın, hangi eğitimleri aldın) diye soruyorum. İkinci sorumsa (bu işi nasıl geliştirmeyi düşünüyorsun) oluyor. Ve ne yazık ki karşıma gelenlerin neredeyse hepsi bu iki sorudan sınıfta kalıyor. Eğer bugünkü gençlerin yarınla ilgili hayali yoksa, büyük bir sorun var demektir. Gençler KPSS’ye çalışma enerjisinin yüzde 10’unu girişimciliğe ayırsa, bu ülkenin istihdam diye bir sorunu olmaz.”
Girişimcilik kariyer alternatifiniz olsun
Öğrencilere KOSGEB ve destekleri hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Oğuz Kılınç, farklı olanın kazanacağını hatırlattı. Kılınç, “Girişimciliğe kariyerinizde farklı bir pencere olarak bakın ve kendi işinizin patronu olarak yaratabileceğiniz alternatifleri düşünün. Girişimcinin en önemli özelliklerinden biri de heyecan duyma(sıdır) ktır. Heyecanınızı kaybetmeyin. Projenizin en başından dört dörtlük olması gerektiğini düşünmeyin, işiniz süreç içinde de gelişme gösterecektir” dedi.
Hem eğitim hem sertifika bir arada İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında yapılan işbirliği sonucu Uygulamalı Girişimcilik dersini başarı ile tamamlayan öğrenciler, KOSGEB tarafından hibe başvurusu yapılmasında zorunlu kıldığı “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” sertifikasını alacak. Sadece İİBF öğrencilerinin değil, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin de ilgi gösterdikleri ders ile öğrenciler, farklı disiplinlerin bir arada çalışma uygulamasını üniversite yıllarından kazanmanın avantajını yaşayacaklar.